A mund të të dëmtojë shumë vitamina D?

A mund të të dëmtojë shumë vitamina D?

Njerëzit zakonisht përdorin shtesa të vitaminës D kur nuk marrin sa duhet nga vitamina nga ushqimi ose ekspozimi i diellit. Përdorimi afatgjatë i shtesave me vitaminë D me dozë të lartë mund të shkaktojë efekte anësore të pafavorshme, megjithëse kjo është e rrallë.

Ky artikull detajon rolin e vitaminës D në trup dhe efektet anësore të mundshme të ekspozimit të tepërt.

isfarë është vitamina D?

Vitamina D është një lëndë ushqyese themelore që mbështet disa procese trupore, duke përfshirë:

 • thithjen dhe rregullimin e kalciumit, magnezit dhe fosfatit
 • The Ngurtësimi, rritja dhe rimodelimi i eshtrave
 • Funksioni imunitar
 • Funksioni nervor dhe muskujt

Shumë njerëz marrin mjaft vitaminë D nga ekspozimi i diellit dhe i tyre dietë Disa zgjedhin të marrin shtesa.

Sa vitaminë D duhet të marrë një person?

Kërkesa ditore e vitaminës D e një personi varet nga disa faktorë individualë, siç janë mosha, seksi dhe gjendja shëndetësore.

Mjekët i konsiderojnë nivelet e vitaminës D të përshtatshme nëse një person ka të paktën 20 nanogramë (ng) të vitaminës për mililitër (ml) gjaku. Nëse nivelet rriten mbi 50 ng/ml, një person mund të pësojë efekte anësore të pafavorshme.

Më poshtë janë disa nga efektet anësore më serioze të mbivendosjes së vitaminës D.

hiperkalcemia

Shumë nga efektet anësore të rëndësishme të toksicitetit të vitaminës D janë të lidhura te hiperkalcemia. Hiperkalcemia i referohet të kesh kalcium të tepërt në gjak.

Studiuesit shpesh e citojnë këtë prag si 10.4 miligram (mg) kalcium për deciliter (DL) të gjakut, ose si 0.104 mg/ml.

Hypercalcemia ka tre faza:

Faza e hiperkalcemisë Nivelet e kalciumit
Hypercalcemia e butë 10.5–11.9 mg/dl
hiperkalcemia e moderuar 12.0–13.9 mg/dl
Kriza hiperkalekemike midis vitaminës D dhe kalciumit. Vitamina D rrit thithjen e kalciumit në traktin gastrointestinal. Të kesh shumë kalcium mund të çojë në një gamë të gjerë të komplikimeve dhe simptomave.

Disa nga më seriozët përfshijnë:

 • Një humbje e oreksit dhe etje të rritur
 • diarre ose kapsllëk
 • Konfuzion, disorientimi, ose probleme me probleme
 • dhimbje të përbashkët dhe muskuj ose dobësi
 • dhimbje koke të vazhdueshme
 • Presioni i lartë i gjakut

Dëmtimi i veshkave

Kalciumi i tepërt në trup për shkak të toksicitetit të vitaminës D mund të promovojë zhvillimin e gurëve të veshkave te njerëzit që janë të predispozuar për gjendjen.

Kalciumi i tepërt në rrjedhën e gjakut lidhet me fosfat, duke formuar kristale që depozitojnë në indet e buta të trupit. Këto kristale mund të shkaktojnë dëmtim të indeve dhe përfundimisht dëmtimin e organeve, në varësi të vendndodhjes, numrit dhe madhësisë së tyre.

Kur kristalet mbërthehen në indet e veshkave, mund të ndodhë nefrocalcinosis (gurë në veshka). Nëse kjo gjendje është e rëndë, mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të veshkave dhe dështim të veshkave.

Simptomat e nefrocalcinosis përfshijnë:

 • gjak në urinë
 • nauze dhe të vjella
 • ethe dhe të dridhura
 • dhimbje të forta në stomak, anët e shpinës ose zonën e ijëve

rrahjet e parregullta të zemrës dhe sulmi i zemrës

nivelet e vitaminës D kanë lidhje me sëmundjet e zemrës dhe Rreziku i një personi për sëmundje kardiovaskulare.

Hiperkalcemia ekstreme mund të zvogëlojë funksionalitetin e qelizave në zemër. Njerëzit me hiperkalcemi të rëndë gjithashtu mund të pësojnë parregullsi në rrahjet e zemrës së tyre.

Një person me nivele të larta të kalciumit ose fosfatit në gjak gjithashtu mund të zhvillojë depozita kalciumi, ose pllaka, në arteriet ose valvulat e zemrës.

Disa shenja të komplikimeve të zemrës që lidhen me toksicitetin e vitaminës D përfshijnë:

 • Një rrahje të parregullt të zemrës, e cila mund të jetë e përkohshme ose e vazhdueshme
 • përgjumje
 • Presioni i lartë i gjakut

kockat e brishtë dhe dhimbja e kockave

toksiciteti i vitaminës D mund të shkaktojë hiperkalcemi dhe problemet pasuese me kockat, duke përfshirë një humbje të densitetit të kockave.

Disa simptoma përfshijnë:

 • kockat e dhimbshme ose të dhimbshme
 • kockat që janë të prirur për fraktura ose prishje
 • cistet e kockave
 • Anomalitë e GAIT

Kjo mund të rezultojë në një person që prodhon dhe kalon sasi jashtëzakonisht të mëdha të urinës, e njohur si poliuri.

Kur një person kalon urinë të holluar, ata humbasin sasi të mëdha uji dhe elektrolite. Për këtë arsye, një person me toksicitet të vitaminës D mund të jetë i prirur për dehidrim.

Simptomat e dehidrimit të moderuar përfshijnë:

 • Një gojë e thatë dhe gjuhë
 • Etja e rritur
 • Urina me ngjyrë të errët
 • Ndjenja e lodhur

dehidrim i rëndë mund të rezultojë në kushte kërcënuese për jetën. Shenja dhe simptoma të tjera të kësaj gjendje përfshijnë:

 • Rrahjet e shpejta të zemrës dhe frymëmarrjen
 • Konfuzion
 • Mungesa e urinimit
 • gjak i ulët Presioni
 • Lodhja e pashpjegueshme
 • Një përmbledhje e vitit 2017 zbuloi se 2 nga 19 persona me toksicitet të vitaminës D përjetuan pankreatitin akut si një ndërlikim. Secili kishte marrë mesatarisht 6,000,000 njësi ndërkombëtare (IU) të vitaminës gjatë 1-3 muajve.

  Shenjat e pankreatitit përfshijnë:

 • Dhimbje të sipërme të stomakut që shtrihet në pjesën e pasme
 • nauze dhe të vjella
 • Një puls i shpejtë
 • bark i fryrë ose i butë
 • ethe

Sa të zakonshme janë efektet anësore?

Një studim i vitit 2018 zbuloi se ka pasur një rritje të incidencës së toksicitetit të vitaminës D për shkak të më shumë njerëzve që plotësojnë vitaminën D pa mbikëqyrjen e një mjeku. Sidoqoftë, toksiciteti simptomatik i vitaminës D mbetet i rrallë.

Nivelet e larta të vitaminës D zakonisht rezultojnë nga konsumimi i sasive të tepërta të shtesave dietike me dozë të lartë. Një person nuk mund të marrë shumë vitaminë D nga dielli.

Studimi i vitit 2018 gjithashtu zbuloi se disa formulime të caktuara të vitaminës D me dozë të lartë (50,000 doza të IU) ishin të zakonshme tek njerëzit me nivele të ngritura të vitaminës D.

Trupi ruan vitaminën D në indet e yndyrës, dhe mund të duhen javë ose muaj për efektet e toksicitetit të vitaminës D për t’u lodhur plotësisht.

Kush duhet të shmangë vitaminën D?

Shtojcat e vitaminës D dietike janë të dobishme kur nuk është e mundur të plotësohen ndryshe kërkesat e rekomanduara të vitaminës D. Sidoqoftë, shtesat e vitaminës D nuk janë të përshtatshme për të gjithë.

Njerëzit me kushtet e mëposhtme janë në një rrezik më të lartë të toksicitetit të vitaminës D dhe duhet të konsultohen me një profesionist të kujdesit shëndetësor para se të marrin ndonjë shtesë:

 • çrregullime granulomatoze, siç është sarkoidoza ose tuberkulozi
 • Disa limfoma
 • Hiperkalcemia infantile idiopatike
 • Sëmundja e Crohn

Shtojcat e vitaminës D mund të bashkëveprojnë me disa ilaçe.

Për shembull, shtesat e vitaminës D me dozë të lartë mund të zvogëlojnë efikasitetin e statinave për uljen e kolesterolit siç është atorvastatin. Një mjek do të vlerësojë gjendjen shëndetësore të një personi përpara se të përshkruajë statinat. Shtë thelbësore të ndiqni udhëzimet mjekësore kur merrni ndonjë ilaç.

Ilaçet e tjera mund të ndikojnë në nivelin e vitaminës D të një personi.

 • Steroidet: Steroidet si prednizoni mund të ulin nivelin e vitaminës D.
 • Orlistat: Ky ilaç për humbjen e peshës mund të ulë normat e thithjes së vitaminës D.
 • Diuretikët Thiazide: Këto ilaçe https://harmoniqhealth.com/al/ mund të rrisin nivelin e kalciumit të gjakut të një personi nëse i marrin ato së bashku me shtesat e vitaminës D.

Një person duhet të konsultohet gjithmonë me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të marrë shtesa.

Shenjat e shumë vitaminës D

Simptomat e toksicitetit të vitaminës D përfshijnë:

 • rraskapitje të pashpjegueshme
 • Gojë e thatë
 • Rritja e etjes dhe shpeshtësia e urinimit
 • nauze dhe të vjella
 • Konfuzion, disorientim ose probleme me probleme
 • Rrahjet e parregullta të zemrës

Rreziqet shëndetësore të shumë vitaminës D

njerëz me toksicitet të rëndë ose kronik të vitaminës D mund të zhvillojnë simptoma kërcënuese për jetën, duke përfshirë:

 • dehidrim ekstrem
 • Presioni i lartë i gjakut
 • Rritja e ngadalësuar
 • Problemet e frymëmarrjes
 • Humbjet e përkohshme të vetëdijes
 • Dështimi i zemrës ose sulmi në zemër
 • Gurët e veshkave ose dështimi i veshkave
 • Humbja e dëgjimit
 • Tinnitus (kumbimi në veshë)
 • Pankreatiti (inflamacioni i pankreasit)
 • Ulçera të stomakut

ndryshe.

Një person mund të ketë një rrezik më të lartë për të përjetuar toksicitet nëse ata marrin shtesa me dozë të lartë për një periudhë të zgjatur. Bërja e kësaj mund të bëjë që vitamina D të ndërtohet në gjak.

Rreziku i përjetimit të efekteve anësore të pafavorshme nga vitamina D në dietë ose përmes ekspozimit ndaj diellit është shumë i ulët.

 • Ushqyerja/Dieta
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, akademike institucionet kërkimore, dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

 • Marcinowska-Suchowierska, E., et al. (2018). Toksiciteti i vitaminës D – një perspektivë klinike.https: //www.frontiersin.
Webslavery [pvc_stats postid="" increase="1" show_views_today="1"]